Wykonanie
około 1kg piersi gęsiej1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 ząbek
czosnkużurawinaPierś nacieramy
przyprawami pozostawiamy w lodówce na 1 a nawet 2 dni- im dłużej, tym smaczniej. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy pierś skórką do góry na 5 minut- aby tłuszczyk podtopił się, rozgrzał i wierzchnia warstwa
mięsa przykurczyła się i zamknęła
pory, przez co nie będzie wyciekał sok z
mięsa. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp 180 stopni przez 1h i 45 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię, by zrumienić skórkę. Podajemy z
żurawiną, na którą przepis jest banalnie prosty i znajdziecie tu .A co jeśli nasza pierś jest większa?Zasada jest taka: na każdy dodatkowy kilogram
mięsa dodajemy 45 minut do czasu pieczenia.