Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mleko słodkie 2 litrów
jajko 5 sztuk
śmietana gęsta 0.5 litrów
cukier puder 1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
masło 1 kostek
kakao 2 łyżek stołowych
herbatnik 2 sztuk
galaretka 2 sztukWykonanie:
Mleko zagotować.
Jajka ubić ze
śmietaną i
cukrem waniliowym, i wlać na gotujące
mleko. Chwilę pogotować, ciągle mieszając aż
zrobi się
ser. Wyłączyć i wylać na cedzak wyłożony gazą. odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać zimny
ser i dobrze utrzeć, tak aby nie było grudek. 1/2 masy utrzeć a
kakaem. Tortownicę wyłożyć
ciastkami. Na
ciastka przełożyć
ser biały a
potem kakaowy. Tortownicę wstawić do lodówko. przygotować
galaretki w/g przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na zastygnięty torcik. Ponownie wstawić do lodówki.Uwagi:Do potrawy używamy dwóch paczek
herbatników.Na
masie serowej można poukładać
owoce sezonowe lub
owoce z puszki i zalać
galaretką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: JuliaData: 2012-01-23.....Autor:
BeciaData: 2009-03-29Ewo - jeśli ubijesz
jajka z gęstą
śmietaną i
cukrem waniliowym, i wlejesz na dotujące się
mleko, mieszając, chwilę pogotujesz na małym ogniu, to z tego
zrobi się
ser i będzie go tyle ile go powstanie. Im gęściejsza
śmietana, tym więcej wychodzi
sera. W tym przepisie właśnie chodzi o ten
ser. Koniecznie trzeba go przecedzić przez gazę, pozostawić do wystudzenia. Zimny po łyżce dodawać do utartego
masła z
cukrem, ucierając na jednolitą masę. Polecam ten sernik, ponieważ jest bardzo pyszny.Autor: ewaData: 2009-03-28ile tego sera?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: