Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wiśnie 1 kilogramów
cukier żelujący 500 gramów
Cynamon według uznania
mąka 100 gramów
margaryna 100 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
ser mielony 1,2 kilogramów
cukier 400 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 5 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 50 mililitrów
rodzynki 80 gramówWykonanie:
Konfitura: oczyszczone, wydrylowane
wiśnie wymieszać z
cukrem zelującym 2:1, dodać kawałek
cynamonu i gotować 3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia i wyjąć
cynamon.Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
margaryną, dodać
żółtko, 50g
cukru,
skórkę cytrynową oraz łyżeczkę
cukru waniliowego i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.Masa serowa:
ser zmiksować z 400g
cukru i 3 łyżkami
mąki, kolejno dodając po
jajku i
żółtka,
cukier waniliowy oraz gęsta
śmietanę, a na końcu wymieszać z wymoczonymi, osączonymi
rodzynkami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec 10 minut w 240 stopniach, a
potem jeszcze 60 minut w 160 stopniach. Ostudzony sernik wstawić na 2h do lodówki. Następnie na wierzchu rozłożyć 300g
konfitury wiśniowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: