ßßß Cookit - przepis na Sernik z konfiturą wiśniową

Sernik z konfiturą wiśniową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wiśnie 1 kilogramów
cukier żelujący 500 gramów
Cynamon według uznania
mąka 100 gramów
margaryna 100 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
ser mielony 1,2 kilogramów
cukier 400 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 5 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 50 mililitrów
rodzynki 80 gramów
Wykonanie:
Konfitura: oczyszczone, wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem zelującym 2:1, dodać kawałek cynamonu i gotować 3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia i wyjąć cynamon.
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtko, 50g cukru, skórkę cytrynową oraz łyżeczkę cukru waniliowego i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.
Masa serowa: ser zmiksować z 400g cukru i 3 łyżkami mąki, kolejno dodając po jajku i żółtka, cukier waniliowy oraz gęsta śmietanę, a na końcu wymieszać z wymoczonymi, osączonymi rodzynkami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec 10 minut w 240 stopniach, a potem jeszcze 60 minut w 160 stopniach. Ostudzony sernik wstawić na 2h do lodówki. Następnie na wierzchu rozłożyć 300g konfitury wiśniowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9112/Sernik-z-konfitura-wisniowa