ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowiśnie 1 kilogramówcukier żelujący 500 gramówCynamon według uznaniamąka 100 gramówmargaryna 100 gramówżółtka 1 sztukcukier 50 gramówskórka z cytryny - otarta 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychser mielony 1,2 kilogramówcukier 400 gramówmąka 3 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukjajka 5 sztukżółtka 2 sztukśmietana 50 mililitrówrodzynki 80 gramówWykonanie:Konfitura: oczyszczone, wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem zelującym 2:1, dodać kawałek cynamonu i gotować 3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia i wyjąć cynamon.Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtko, 50g cukru, skórkę cytrynową oraz łyżeczkę cukru waniliowego i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach.Masa serowa: ser zmiksować z 400g cukru i 3 łyżkami mąki, kolejno dodając po jajku i żółtka, cukier waniliowy oraz gęsta śmietanę, a na końcu wymieszać z wymoczonymi, osączonymi rodzynkami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec 10 minut w 240 stopniach, a potem jeszcze 60 minut w 160 stopniach. Ostudzony sernik wstawić na 2h do lodówki. Następnie na wierzchu rozłożyć 300g konfitury wiśniowej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: