Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
sandacz 1 sztuk
ocet 2 łyżek stołowych
grzyby suszone 5 dekagramów
śmietana 500 mililitrów
żółtko 2 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
wywar z wawrzyw 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
masło według uznaniaWykonanie:1.
Rybę oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, usunąć kręgosłup, skropić
octem i pozostawić na pół godziny.2. Namoczone wcześniej
grzyby ugotować,
wywar przecedzić, a
grzyby pokroić w paski.3. Kawałki
ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym
masłem, posypać
solą i
pieprzem. Podlać
wywarem z warzyw i piec pod przykryciem 20 min. w temp. 180-200° C.4.
Śmietanę rozmieszać z
mąką,
żółtkami,
grzybami i
wywarem z
grzybów. Po 20 min. zdjąć pokrywkę, zalać
rybę tą mieszaniną i piec dalej bez przykrycia jeszcze przez 30 minut w temp. 100°C.5. Podawać na gorąco z
ziemniakami z
wody.Uwagi:1
sandacz lub
szczupak wagi 1,5-2 kgPotrawy z
GrzybówPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: