ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sandacz lub szczupak z grzybami

Świąteczny sandacz lub szczupak z grzybami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
sandacz 1 sztuk
ocet 2 łyżek stołowych
grzyby suszone 5 dekagramów
śmietana 500 mililitrów
żółtko 2 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
wywar z wawrzyw 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
masło według uznania
Wykonanie:
1. Rybę oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, usunąć kręgosłup, skropić octem i pozostawić na pół godziny.
2. Namoczone wcześniej grzyby ugotować, wywar przecedzić, a grzyby pokroić w paski.
3. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, posypać solą i pieprzem. Podlać wywarem z warzyw i piec pod przykryciem 20 min. w temp. 180-200° C.
4. Śmietanę rozmieszać z mąką, żółtkami, grzybami i wywarem z grzybów. Po 20 min. zdjąć pokrywkę, zalać rybę tą mieszaniną i piec dalej bez przykrycia jeszcze przez 30 minut w temp. 100°C.
5. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody.
Uwagi:
1 sandacz lub szczupak wagi 1,5-2 kg
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2142/Swiateczny-sandacz-lub-szczupak-z-grzybami