Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,75 szklanek
masło 0,75 kostek
żółtka 2 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
ryż 300 gramów
grzybki suszone według uznania
bulion warzywny 3 szklanek
przecier pomidorowy 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać szczyptę
soli,
żółtka oraz
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Kilka
suszonych grzybów namoczyć.Do rondla wsypać
ryż, wlać
bulion, dodać pokrojone w paski
grzyby razem z
wodą z moczenia oraz przecier i gotować 20 minut na małym ogniu, aż
ryż wchłonie płyn. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Ciasto podzielić na pół i rozwałkować 2 placki pół centymetrowej grubości. Tortownice wyścielić papierem do pieczenia, dno i brzegi wylepić
ciastem. Włożyć
ryż i mocno ubić. Przykryć drugim plackiem i uformować dekoracyjny rant. Piec tort ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: