ßßß Cookit - przepis na Ryżowy tort z grzybowym aromatem

Ryżowy tort z grzybowym aromatem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,75 szklanek
masło 0,75 kostek
żółtka 2 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
ryż 300 gramów
grzybki suszone według uznania
bulion warzywny 3 szklanek
przecier pomidorowy 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Kilka suszonych grzybów namoczyć.
Do rondla wsypać ryż, wlać bulion, dodać pokrojone w paski grzyby razem z wodą z moczenia oraz przecier i gotować 20 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować 2 placki pół centymetrowej grubości. Tortownice wyścielić papierem do pieczenia, dno i brzegi wylepić ciastem. Włożyć ryż i mocno ubić. Przykryć drugim plackiem i uformować dekoracyjny rant. Piec tort ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Potrawy z Grzybów
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11228/Ryzowy-tort-z-grzybowym-aromatem