Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kości 1 kilogramów
sos sojowy 5 łyżek stołowych
dżem pomarańczowy 5 łyżek stołowych
imbir starty 1 łyżek deserowychsok z
pomarańczy 0,5 szklanekskórka otarta z
pomarańczy 0,25 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
imbir mielony 0,25 łyżek deserowych
masło 2 łyżek stołowych
pomarańcze 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Sok z cytryny wymieszać z
solą roztartą z
czosnkiem, mielonym
imbirem i
pieprzem, natrzeć tym
schab, owinąć w folię aluminiową i wstawić na 1,5 h do lodówki.
Sos sojowy wymieszać z
dżemem,
sokiem i skórką z
pomarańczy oraz posiekanym
imbirem. W rondlu rozgrzać
masło, włożyć
schab, zrumienić na dość silnym ogniu ze wszystkich stron, nakłuć go
ostrym nożem w wielu miejscach, polać przygotowanym sosem i dusić na niewielkim ogniu. Miękki
schab pokroić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, udekorować plasterkami
pomarańczy,
cytryny i gałązkami
natki. Podawać z
ryżem na sypko, kluskami francuskimi lub
makaronem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: emciaData: 2010-09-11pychotka :)))Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: