ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwkami i jabłkami

Schab pieczony ze śliwkami i jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab 2 kilogramów
śliwki suszone 100 gramów
margaryna 3 łyżek stołowych
jabłko 250 gramów
pomarańcza 1 sztuk
cebula 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Opłukany i osączony schab natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na godzinę. Mięso podzielić na dwie części. Każdą część po nakłuwać szpikulcem i umieścić w środku suszone śliwki. Margarynę rozpuścić w brytfance, włożyć schab i piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Co pewien czas polewać sosem powstałym podczas pieczenia, aby mięso było soczyste. Pod koniec schab obłożyć plasterkami cebuli, ćwiartkami jabłek i ponownie polać sosem.
Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować upieczonymi jabłkami, plasterkami pomarańczy oraz polać sosem. Podawać z ziemniakami z dodatkiem czerwonej kapusty lub buraczków.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3935/Schab-pieczony-ze-sliwkami-i-jablkami