ßßß Cookit - przepis na Schab w jabłkach i cebuli

Schab w jabłkach i cebuli

nazwa

Wykonanie

Na podobny przepis natknęłam się w książce E. Aszkiewicz Kuchnia Polska, ale jak zwykle trochę go zmieniłam :) Schab po upieczeniu jest mięciutki i soczysty. Można go podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami.
Składniki:
1kg schabu albo mięsa od szynki
3 jabłka
2 duże cebule
3 łyżki musztardy stołowej (nie sarepskiej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki ziół prowansalskich
olej
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować pastą musztardową i odstawić je w przykrytym naczyniu na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
Cebule obrać, pokroić w piórka i lekko podsmażyć na oleju.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Plastry mięsa podsmażyć na oleju, aż się zarumienią.
Mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi.
Na wierzchu ułożyć jabłka i cebulę. Całość posypać ziołami.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/schab-w-jabkach-i-cebuli.html