Na podobny przepis natknęłam się w książce E. Aszkiewicz Kuchnia Polska, ale jak zwykle trochę go zmieniłam :) Schab po upieczeniu jest mięciutki i soczysty. Można go podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami.Składniki:1kg schabu albo mięsa od szynki3 jabłka2 duże cebule3 łyżki musztardy stołowej (nie sarepskiej)1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu3 łyżeczki ziół prowansalskicholejWykonanie:Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Musztardę wymieszać z solą i pieprzem. Plastry mięsa posmarować pastą musztardową i odstawić je w przykrytym naczyniu na ok. 20 minut w chłodne miejsce.Cebule obrać, pokroić w piórka i lekko podsmażyć na oleju.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.Plastry mięsa podsmażyć na oleju, aż się zarumienią.Mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi.Na wierzchu ułożyć jabłka i cebulę. Całość posypać ziołami.Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez około 50 minut.Smacznego :)