ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w ziołach z jabłkami

Wieprzowina w ziołach z jabłkami

nazwa

Wykonanie

03 Grudnia 2015 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne i kruche mięso wieprzowe doprawiane ziołami prowansalskimi podawane podsmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Plastry posmarowanego musztardą i podsmażonego mięsa wieprzowego układamy na jabłkach. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką warzywną.
Schab z jabłkami
Składniki :
0,5 kg schabu bez kości lub 3 polędwiczki wieprzowe
musztarda sarepska (1-2 łyżki stołowe)
pieprz i sól do smaku
suszone zioła prowansalskie
oliwa lub olej
2 cebule średniej wielkości
4 jabłka
Sposób przygotowania:
Musztardę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Schab kroimy na plastry o grubości 1 cm (polędwiczki natomiast kroimy w poprzeczne paski).
Każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem a następnie smarujemy musztardą z dwóch stron, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
W rondlu z odrobiną wody podgrzewamy wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dusimy je do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na patelnię dodajemy wcześniej pokrojone w piórka cebule.
Na talerzu układamy jabłka. Wyjmujemy schab, układamy go na jabłkach, następnie obkładamy mięso podsmażoną cebulą. Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_wieprzowina-w-ziolach-z-jablkami.html