ßßß
Składniki :0,5 kg schabu bez kości lub 3 polędwiczki wieprzowemusztarda sarepska (1-2 łyżki stołowe)pieprz i sól do smakususzone zioła prowansalskieoliwa lub olej2 cebule średniej wielkości4 jabłkaSposób przygotowania:Musztardę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.Schab kroimy na plastry o grubości 1 cm (polędwiczki natomiast kroimy w poprzeczne paski).Każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem a następnie smarujemy musztardą z dwóch stron, odstawiamy na 15 minut do lodówki.W rondlu z odrobiną wody podgrzewamy wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dusimy je do miękkości.Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na patelnię dodajemy wcześniej pokrojone w piórka cebule.Na talerzu układamy jabłka. Wyjmujemy schab, układamy go na jabłkach, następnie obkładamy mięso podsmażoną cebulą. Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.