Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoindyczka średniej wielkości 2 , 5 kilogramów
wątróbka z indyczki 1 porcja
wątróbka z kurczaka 2-3 porcja
masło 1/2 kostek
masło do posmarowania indyczki 2 łyżek stołowych
tarta bułka 3/4 szklanek
jajka 2 sztuk
rodzynki 1/2 szklanek
migdały 1/2 szklanekpełne
mleko lub
śmietanka 1/2 szklanek
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:Indyczkę po wymoczeniu przez 2 godz. w zimnej wodzie obsuszamy, nacieramy
solą wewnątrz i z zewnątrz, trzymamy w chłodnym miejscu.
Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą
wodą, odstawiamy do odsączenia,
migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy ze skórki, siekamy.
Wątróbki siekamy razem z łyżką
tartej bułki.
Masło ucieramy na puch, dodajemy
żółtka, posiekane
wątróbki wraz z pozostałą
tartą bułką,
mleko, wyrabiamy farsz (lekki), dodajemy
rodzynki,
migdały,
cukier i
sól i pianę ubitą z
białek, składniki delikatnie łączymy - farsz powinien być pulchny, o wyraźnym, z przebijającym nutą
słodyczy, smaku. Skrzydła indyczki zginamy do tyłu, wole i wnętrze faszerujemy nadzieniem, skórę na szyi zginamy, przymocowujemy z tyłu pod skrzydłami i wraz z pozostałymi otworami spinamy szpadkami do rolad. Przed włożeniem do brytfanny związujemy skrzydełka, krzyżujemy nóżki, podwiązując je do kupra, całą smarujemy
masłem i wstawiamy do piekarnika. Indyczkę pieczemy w temp. 180*C przez tyle godzin ile waży. Podczas pieczenia, w miarę często, podlewamy wytworzonym sosem. Podajemy pokrojoną w zgrabne porcje, przybraną
marynowanymi owocami.Autor: anna803Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: