ßßß Cookit - przepis na Indyczka pieczona nadziewana

Indyczka pieczona nadziewana

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
indyczka średniej wielkości 2 , 5 kilogramów
wątróbka z indyczki 1 porcja
wątróbka z kurczaka 2-3 porcja
masło 1/2 kostek
masło do posmarowania indyczki 2 łyżek stołowych
tarta bułka 3/4 szklanek
jajka 2 sztuk
rodzynki 1/2 szklanek
migdały 1/2 szklanek
pełne mleko lub śmietanka 1/2 szklanek
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Indyczkę po wymoczeniu przez 2 godz. w zimnej wodzie obsuszamy, nacieramy solą wewnątrz i z zewnątrz, trzymamy w chłodnym miejscu. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia, migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy ze skórki, siekamy. Wątróbki siekamy razem z łyżką tartej bułki. Masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka, posiekane wątróbki wraz z pozostałą tartą bułką, mleko, wyrabiamy farsz (lekki), dodajemy rodzynki, migdały, cukier i sól i pianę ubitą z białek, składniki delikatnie łączymy - farsz powinien być pulchny, o wyraźnym, z przebijającym nutą słodyczy, smaku. Skrzydła indyczki zginamy do tyłu, wole i wnętrze faszerujemy nadzieniem, skórę na szyi zginamy, przymocowujemy z tyłu pod skrzydłami i wraz z pozostałymi otworami spinamy szpadkami do rolad. Przed włożeniem do brytfanny związujemy skrzydełka, krzyżujemy nóżki, podwiązując je do kupra, całą smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Indyczkę pieczemy w temp. 180*C przez tyle godzin ile waży. Podczas pieczenia, w miarę często, podlewamy wytworzonym sosem. Podajemy pokrojoną w zgrabne porcje, przybraną marynowanymi owocami.
Autor: anna803
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5429/Indyczka-pieczona-nadziewana