Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
marchewka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa według uznania
natka pietruszki według uznania
śmietana 1 szklanek
bułka tarta 0,5 szklanek
jajka 1 sztukfilety z
morszczuka 500 gramów
seler mały 1 sztuk
skórka z cytryny 0,5 sztuk
szczupak 1 sztukWykonanie:Oskrobaną, wypatroszoną, opłukaną i osuszoną
rybę posolić. do wnętrza włożyć umytą pokrojoną w paski
skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z
morszczuka rozdrobnić, dwukrotnie zemleć, wymieszać z
jajkiem,
bułką tartą, doprawić
solą i
pieprzem. Masą tą napełnić
rybę, zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć
solą i
pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec, co jakiś czas polewając
śmietaną. Następnie ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować
zieleniną.Uwagi:
Szczupaka można zastąpić
karpiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: