ßßß Cookit - przepis na Szczupak faszerowany pieczony w śmietanie

Szczupak faszerowany pieczony w śmietanie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa według uznania
natka pietruszki według uznania
śmietana 1 szklanek
bułka tarta 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
filety z morszczuka 500 gramów
seler mały 1 sztuk
skórka z cytryny 0,5 sztuk
szczupak 1 sztuk
Wykonanie:
Oskrobaną, wypatroszoną, opłukaną i osuszoną rybę posolić. do wnętrza włożyć umytą pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z morszczuka rozdrobnić, dwukrotnie zemleć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masą tą napełnić rybę, zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec, co jakiś czas polewając śmietaną. Następnie ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować zieleniną.
Uwagi:
Szczupaka można zastąpić karpiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5310/Szczupak-faszerowany-pieczony-w-smietanie