Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 95 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ryż błyskawiczny 300 gramów
mąka 200 gramów
cukier 200 gramów
mleko 1 mililitrów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
margaryna 0,5 kostek
limonki 4 sztuk
śmietana kremówka 400 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Mleko zagotować. Stale mieszając wsypać
ryż i gotować 20 minut na małym ogniu, ostudzić.Z
mąki, tłuszczu,
jajka, 100g
cukru i szczypty
soli zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dno wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. nakłuć dość gęsto widelcem. Piec 15 minut w 200 stopniach.
Limonki sparzyć. Skórkę z 3
owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć ok. 10 łyżek soku. Jedną
limonkę pokroić w plasterki. Skórkę, sok, 100g
cukru i
śmietanę wymieszać, dodać do
ryżu. Połączyć z ubitymi na sztywno
białkami.Boki tortownicy wylepić resztą ciasta i wyłożyć masę
ryżową, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Posypać
cukrem pudrem i przybrać plasterkami
limonki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: MikuriData: 2011-09-12Bardzo ale to bardzo dobry przepis 1 mililitr
mleka = pomyłka ma być 1 litrAutor:
MłodyData: 2011-09-12O co chodzi z tym 1 mililitrem
Mleka ??Autor: FloressData: 2008-12-30ciekaweDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: