ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 95 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoryż błyskawiczny 300 gramówmąka 200 gramówcukier 200 gramówmleko 1 mililitrówjajka 1 sztuksól 1 szczyptamargaryna 0,5 kosteklimonki 4 sztukśmietana kremówka 400 gramówbiałka 2 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Mleko zagotować. Stale mieszając wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu, ostudzić.Z mąki, tłuszczu, jajka, 100g cukru i szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dno wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. nakłuć dość gęsto widelcem. Piec 15 minut w 200 stopniach.Limonki sparzyć. Skórkę z 3 owoców zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć ok. 10 łyżek soku. Jedną limonkę pokroić w plasterki. Skórkę, sok, 100g cukru i śmietanę wymieszać, dodać do ryżu. Połączyć z ubitymi na sztywno białkami.Boki tortownicy wylepić resztą ciasta i wyłożyć masę ryżową, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i przybrać plasterkami limonki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: MikuriData: 2011-09-12Bardzo ale to bardzo dobry przepis 1 mililitr mleka = pomyłka ma być 1 litrAutor: MłodyData: 2011-09-12O co chodzi z tym 1 mililitrem Mleka ??Autor: FloressData: 2008-12-30ciekaweDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: