Wykonanie

Składniki:3 szklanki
mąki2
jajka1/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
mleka 3,2%3 dag świeżych
drożdży125 g kostki
margaryny (połowa)szczypta
solibiałko do posmarowania rogalikówokoło 200 g nutelli lub innego
kremu czekoladowegocukier puder do posypania

Wykonanie:Połowę porcji letniego
mleka utrzeć z
drożdżami, 1 łyżeczką
cukru i 2 łyżkami
mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe letnie
mleko oraz
mąkę, resztę
cukru, szczyptę
soli,
jajka oraz roztopioną, letnia
margarynę. Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 równych części, rozwałkujemy je, wycinamy okręg (możemy sobie pomóc talerzem) i dzielmy go na 8 równej wielkości trójkątów. Na brzegach trójkątów kładziemy łyżeczkę
czekolady i zwijamy je ku środkowi, formułując rogaliki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Rogale przed wstawieniem do piekarnika smarujemy
białkiem. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do momentu zarumienienia się rogalików. Ostudzone rogaliki posypujemy
cukrem pudrem.