ßßß Cookit - przepis na Zapiekane pomidory po grecku

Zapiekane pomidory po grecku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 4 sztuk
kromki jasnego pieczywa tostowego 4 sztuk
ser feta 100 gramów
tymianek 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Umytym pomidorom opdciąć "czapeczki" i wydrążyć łyżeczką. Przygotowane miseczki ułożyć na papierowym ręczniku przecięciem do dołu, aby obciekły z nadmiaru soku. Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę.
Z chleba tostowego odciąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać masło, włożyć czosnek i szybko podsmażyć. Dodać chleb, oprószyć tymiankiem i usmażyć na złoty kolor. Przygotowane grzanki wymieszać z miąższem pomidora i pokrojonym w kostkę serem. Farszem napełnić pomidory i przykryć odciętymi wierzchami. Przełożyć na blaszkę i ew. lekko skropić oliwa. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać jako samodzielna przystawkę albo dodatek do ryb lub pieczonego drobiu.
Uwagi:
Do farszu można tez dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki albo młody szpinak uduszony na maśle z dodatkiem czosnku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Grecka
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Sałatki
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10748/Zapiekane-pomidory-po-grecku