ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegopomidory 4 sztukkromki jasnego pieczywa tostowego 4 sztukser feta 100 gramówtymianek 1 łyżek deserowychczosnek 2 ząbkimasło 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Umytym pomidorom opdciąć "czapeczki" i wydrążyć łyżeczką. Przygotowane miseczki ułożyć na papierowym ręczniku przecięciem do dołu, aby obciekły z nadmiaru soku. Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę.Z chleba tostowego odciąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać masło, włożyć czosnek i szybko podsmażyć. Dodać chleb, oprószyć tymiankiem i usmażyć na złoty kolor. Przygotowane grzanki wymieszać z miąższem pomidora i pokrojonym w kostkę serem. Farszem napełnić pomidory i przykryć odciętymi wierzchami. Przełożyć na blaszkę i ew. lekko skropić oliwa. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać jako samodzielna przystawkę albo dodatek do ryb lub pieczonego drobiu.Uwagi:Do farszu można tez dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki albo młody szpinak uduszony na maśle z dodatkiem czosnku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaKuchnia PolskaPotrawy z seremSałatkiZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: