Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory 4 sztukkromki
jasnego pieczywa tostowego 4 sztuk
ser feta 100 gramów
tymianek 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Umytym
pomidorom opdciąć "czapeczki" i wydrążyć łyżeczką. Przygotowane miseczki ułożyć na papierowym ręczniku przecięciem do dołu, aby obciekły z nadmiaru soku. Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę.Z
chleba tostowego odciąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Oczyszczony
czosnek rozetrzeć ze szczyptą
soli. Na patelni rozgrzać
masło, włożyć
czosnek i szybko podsmażyć. Dodać
chleb, oprószyć
tymiankiem i usmażyć na złoty kolor. Przygotowane grzanki wymieszać z miąższem
pomidora i pokrojonym w kostkę
serem. Farszem napełnić
pomidory i przykryć odciętymi wierzchami. Przełożyć na blaszkę i ew. lekko skropić
oliwa. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać jako samodzielna przystawkę albo dodatek do ryb lub pieczonego drobiu.Uwagi:Do farszu można tez dodać pokrojone w plasterki
czarne oliwki albo
młody szpinak uduszony na
maśle z dodatkiem
czosnku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaKuchnia PolskaPotrawy z
seremSałatkiZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: