Wykonanie
Najciekawsza odsłona
śniadaniowej potrawy z
jajek to niewątpliwe omlet - niebanalna propozycja dla tych, którym znudziła się jajecznica, a naleśniki uznają za zbyt "ciężkie" na poranny posiłek. Zrobienie dobrego omletu to prawdziwa sztuka, warto ją jednak opanować, bo efekty mogą być naprawdę pyszne :-)Pamiętajmy o kilku zasadach: do omletu nigdy nie dodajemy
mąki ani
proszku do pieczenia. Nie przesadzajmy z ilością dodatków: pierwszoplanową rolę w
omlecie mają grać
jajka. Tajemnicą udanego omletu jest bardzo dokładne rozmieszanie
jajek ze
śmietanką, dobre
masło (klarowane, bez dodatków), świeże dobre
jajka oraz dostosowanie średnicy omletu do ilości jaj - idealny omlet nie może być ani zbyt cienki, ani zbyt gruby.Jeśli chodzi o farsz, to panuje tu duża dowolność; najważniejsze, by nie zdominował smaku
jajek. Ja proponuję moją ulubioną, prostą wersję z
serem feta i
pomidorami.A zatem do dzieła!Omlet - składniki (dla dwóch osób):5 świeżych jaj - najlepiej od kur z wolnego wybiegu
Masło50 ml
śmietankiSól i
pieprz do smakuDodatki:
70 g
sera feta (najlepiej oryginalny grecki)2
pomidoryTymianekJajka wbijamy do miski, dodajemy
śmietankę, szczyptę
soli i odrobinę
pieprzu, ubijamy trzepaczką około pół minuty, aż do uzyskania jednolitej masy.Na teflonowej patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy
masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy omlet, na początku "napowietrzając" go poprzez delikatne mieszanie widelcem, a następnie delikatnie podważamy z każdej strony i przechylamy patelnię podczas smażenia. Gdy tylko masa zacznie się ścinać, nakładamy na nią pokrojone w plastry
pomidory i kostki
sera feta.Kontrolujemy płomień, by nie przypalić potrawy - chodzi o to, by dół omletu lekko się zrumienił, a góra stężała - omlet smażymy tylko z jednej strony. Po około 4 minutach powinniśmy uzyskać taki właśnie efekt. Posypujemy omlet
tymiankiem i składamy na pół, po czym zdejmujemy z patelni.