ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w cieście

Polędwiczki w cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Polędwiczki w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwiczki wieprzowe 4 sztuk
mąka 1 szklanek
margaryna 100 gramów
śmietana gęsta kwasna 3,5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
czosnek 5 ząbki
olej 2 łyżek stołowych
gin 25 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek drobno posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i ginem. Umyte, osuszone polędwiczki natrzeć, przygotowaną pastą czosnkową, przykryć i sostawić na 2,5 h w chłodnym miejscu.
Ciasto: przesianą mąkę razem z margaryną posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2,5 h do lodówki.
Polędwiczki krótko obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na 4 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym ułożyć jedną polędwiczkę, ciasno zwinąć, skleić, po nakłuwać widelcem i posmarować jajkiem. Polędwiczki ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Piec ok. 40 minut w piekarniku ogrzanym do 210 stopni. Podawać na gorąco z zieloną sałatą, surówką z cykorii lub świeżego szpinaku.
Uwagi:
Ciasto kruche można zastąpić gotowym ciastem francuskim.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5432/Poledwiczki-w-ciescie