Wykonanie
« Powrót  
Polędwiczki w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
polędwiczki wieprzowe 4 sztuk
mąka 1 szklanek
margaryna 100 gramów
śmietana gęsta kwasna 3,5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
czosnek 5 ząbki
olej 2 łyżek stołowych
gin 25 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony
czosnek drobno posiekać, utrzeć z
solą,
pieprzem i
ginem. Umyte, osuszone
polędwiczki natrzeć, przygotowaną pastą
czosnkową, przykryć i sostawić na 2,5 h w chłodnym miejscu.Ciasto: przesianą
mąkę razem z
margaryną posiekać nożem, dodać
żółtka,
śmietanę, szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2,5 h do lodówki.
Polędwiczki krótko obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju, zdjąć z ognia.Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na 4 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym
jajkiem, na każdym ułożyć jedną polędwiczkę, ciasno zwinąć, skleić, po nakłuwać widelcem i posmarować
jajkiem.
Polędwiczki ułożyć na posmarowanej
olejem blasze. Piec ok. 40 minut w piekarniku ogrzanym do 210 stopni. Podawać na gorąco z
zieloną sałatą, surówką z
cykorii lub
świeżego szpinaku.Uwagi:Ciasto kruche można zastąpić gotowym
ciastem francuskim.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: