ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegopolędwiczki wieprzowe 4 sztukmąka 1 szklanekmargaryna 100 gramówśmietana gęsta kwasna 3,5 łyżek stołowychjajka 1 sztukżółtka 2 sztukczosnek 5 ząbkiolej 2 łyżek stołowychgin 25 mililitrówsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony czosnek drobno posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i ginem. Umyte, osuszone polędwiczki natrzeć, przygotowaną pastą czosnkową, przykryć i sostawić na 2,5 h w chłodnym miejscu.Ciasto: przesianą mąkę razem z margaryną posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2,5 h do lodówki.Polędwiczki krótko obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia.Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na 4 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym ułożyć jedną polędwiczkę, ciasno zwinąć, skleić, po nakłuwać widelcem i posmarować jajkiem. Polędwiczki ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Piec ok. 40 minut w piekarniku ogrzanym do 210 stopni. Podawać na gorąco z zieloną sałatą, surówką z cykorii lub świeżego szpinaku.Uwagi:Ciasto kruche można zastąpić gotowym ciastem francuskim.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegopolędwiczki wieprzowe 4 sztukmąka 1 szklanekmargaryna 100 gramówśmietana gęsta kwasna 3,5 łyżek stołowychjajka 1 sztukżółtka 2 sztukczosnek 5 ząbkiolej 2 łyżek stołowychgin 25 mililitrówsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczony czosnek drobno posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i ginem. Umyte, osuszone polędwiczki natrzeć, przygotowaną pastą czosnkową, przykryć i sostawić na 2,5 h w chłodnym miejscu.Ciasto: przesianą mąkę razem z margaryną posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2,5 h do lodówki.Polędwiczki krótko obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia.Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na 4 prostokąty. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym ułożyć jedną polędwiczkę, ciasno zwinąć, skleić, po nakłuwać widelcem i posmarować jajkiem. Polędwiczki ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Piec ok. 40 minut w piekarniku ogrzanym do 210 stopni. Podawać na gorąco z zieloną sałatą, surówką z cykorii lub świeżego szpinaku.Uwagi:Ciasto kruche można zastąpić gotowym ciastem francuskim.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: