ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

Wykonanie

« Powrót  
Pleśniak
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3.5 szklanek
cukier 3 szklanek
margaryna 1.5 sztuk
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
marmolada owocowa 0.75 sztuk
białko 5 sztuk
olejek cytrynowy według uznania
Wykonanie:
Na stolnicy z mąki, proszku, cukru, margaryny i żółtek wyrobić ciasto, i podzielić na 3 części. Pierwszą część rozłożyć na przygotowanej dużej blaszce i posmarować marmoladą lub dżemem. Do drugiej dodać kakao i pokruszyć na marmoladę. Ubitą pianę rozłożyć na te dwie części i na to pokruszyć trzecią część ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Piana: białka - 5 sztuk cukier - 1,5 szklanki olejek cytrynowy - kilka kropel Blaszkę można posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3365/Plesniak