Wykonanie
« Powrót  PleśniakDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3.5 szklanek
cukier 3 szklanek
margaryna 1.5 sztuk
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
marmolada owocowa 0.75 sztuk
białko 5 sztuk
olejek cytrynowy według uznaniaWykonanie:Na stolnicy z
mąki, proszku,
cukru,
margaryny i
żółtek wyrobić ciasto, i podzielić na 3 części. Pierwszą część rozłożyć na przygotowanej dużej blaszce i posmarować
marmoladą lub
dżemem. Do drugiej dodać
kakao i pokruszyć na
marmoladę. Ubitą pianę rozłożyć na te dwie części i na to pokruszyć trzecią część ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto posypać
cukrem pudrem.Uwagi:Piana:
białka - 5 sztuk
cukier - 1,5 szklanki
olejek cytrynowy - kilka kropel Blaszkę można posmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: