Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
margaryna 0,75 kostek
jajka 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
olejek cytrynowy według uznania
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychWykonanie:Utrzeć
żółtka z
cukrem i po łyżce dodawać do dobrze utartej
miękkiej margaryny, cały czas ucierając. Wlać słodką
śmietankę i wszystko wymieszać z przesianą
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać
kakao, a do drugiej kilka kropel
olejku cytrynowego lub skórkę otartą z 1
cytryny. Na dno natłuszczonej, obsypanej
bułka tarta formy wlać ciemne ciasto, a na wierzch białe. Piec 45 minut w 180 stopniach. Zimną babkę udekorować dowolną polewą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: