ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
margaryna 0,75 kostek
jajka 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
olejek cytrynowy według uznania
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem i po łyżce dodawać do dobrze utartej miękkiej margaryny, cały czas ucierając. Wlać słodką śmietankę i wszystko wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej kilka kropel olejku cytrynowego lub skórkę otartą z 1 cytryny. Na dno natłuszczonej, obsypanej bułka tarta formy wlać ciemne ciasto, a na wierzch białe. Piec 45 minut w 180 stopniach. Zimną babkę udekorować dowolną polewą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12162/Babka-marmurkowa