Wykonanie
SkładnikiSkładniki na średnią blachę.4 szkl
mąki1 kostka
margaryny5 średnich
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1
budyń malinowy1 szklanka
cukru kryształu1 mały słoik powideł - ok 280g1-2 łyżki
śmietany - gdyby ciasto było zbyt sypkieWykonani e
Mąkę przesiać, dodać
margarynę, posiekać nożem. Dodać
żółtka, 2/3 szkl
cukru i przesiać
proszek do pieczenia, zarobić ciasto, podzielić na 2 części. .Do jednej z mniejszych dodać
kakao. Większą część rozłożyć na blaszce, posmarować powidłami, wierzch przykryć ciemnym
ciastem starym na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić z
cukrem, dodać
budyń malinowy i lekko wymieszać, wyłożyć na ciemne ciasto. Ciasto piec około 30 minut w 180stopniach następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika na 160 stopni. na ciasto wyłożyć pianę i piec około 30 minut uważając by piany nie spalić.