ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe z morelami

Ciasto orzechowe z morelami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 5 łyżek stołowych
orzechy - mielone 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
margaryna 0,75 kostek
żółtka 3 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
śmietana 3 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
morele (bez pestek)700 gramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę, cukry, orzechy, proszek oraz margarynę posiekać nożem, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim średniej wielkości tortownicę, a na cieście ułożyć połówki moreli. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo szklankę cukru, oraz proszek budyniowy i wyłożyć na owoce. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach. W czasie pieczenia nakryć ciasto folia aluminiową, by się beza nie spaliła.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9070/Ciasto-orzechowe-z-morelami