Wykonanie
Uwielbiam ciasta z
morelami.

Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):2,5 szklanki
mąkipół szklanki
cukru1 kostka
margaryny4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowy2 łyżki kwaśnej
śmietanyPiana:4
białkapół szklanki
cukru (w oryginale 1 szklanka)1 łyżka
mąki ziemniaczanejOwoce:500 g wydrylowanych świeżych
moreliSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie zawinąć w woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut.2. Z
cukru i
białek ubić sztywną pianę, dodać
mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć
morele, a na
owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.4. Całość piec przez 50-60 minut w 180 st. C (aż się ładnie zrumieni).Smacznego!!!