ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
brzoskwinie 5 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 150 gramów
cukier 180 gramów
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 100 gramów
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 5 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
konfitura morelowa 4 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Umyte brzoskwinie naciąć i sparzyć we wrzątku, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki. Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Spód wyłożyć ciasno brzoskwiniami. Masło, 150g cukru, sól i skórkę cytrynową utrzeć na gładki krem, dodać pojedynczo żółtka, dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz maślankę. Białka ubić na sztywną pianę i też połączyć z masą. Ciasto rozłożyć na brzoskwiniach, wyrównać i posypać posiekanymi orzechami. piec w 180 stopniach ok. 60 minut. Po wyłączeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, wystudzić. Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzch ciasta. Na posmarowanej olejem folii ułożyć odłożone połówki orzechów. Stopić 30g cukru na karmel i posmarować nim orzechy, wystudzić. Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami w karmelu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8972/Ciasto-orzechowe-z-brzoskwiniami