Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
brzoskwinie 5 sztuk
jajka 2 sztuk
masło 150 gramów
cukier 180 gramów
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 100 gramów
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 5 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
konfitura morelowa 4 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek deserowychWykonanie:Umyte
brzoskwinie naciąć i sparzyć we wrzątku, przelać zimną
wodą i zdjąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki. Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą. Spód wyłożyć ciasno
brzoskwiniami.
Masło, 150g
cukru,
sól i
skórkę cytrynową utrzeć na gładki krem, dodać pojedynczo
żółtka, dodawać do masy
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz
maślankę.
Białka ubić na sztywną pianę i też połączyć z masą. Ciasto rozłożyć na brzoskwiniach, wyrównać i posypać posiekanymi
orzechami. piec w 180 stopniach ok. 60 minut. Po wyłączeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku, wystudzić. Podgrzaną
konfiturę przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzch ciasta. Na posmarowanej
olejem folii ułożyć odłożone połówki
orzechów. Stopić 30g
cukru na karmel i posmarować nim
orzechy, wystudzić. Ciasto posypać
cukrem pudrem i udekorować
orzechami w karmelu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: