ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 400 gramów
jajko 3 sztuk
masło 70 gramów
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
migdały mielone 200 gramów
rum 2 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić i rozwałkować na 2 mm. Odwróconą tortownicą wyciąć dwa krążki. Formę wysmarować masłem i wyłożyć jednym krążkiem. Brzegi ciasta posmarować białkiem.
Miękkie masło, cukry, 2 jajka, migdały i rum połączyć i zmiksować. Masę migdałową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim krążkiem i docisnąć brzegi palcami. Ciasto po nakłuwać widelcem, posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec 40 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Uwagi:
mrożone ciasto francuskie
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3943/Ciasto-migdalowe