Wykonanie
Z okazji dzisiejszego święta, wzorem roku poprzedniego, upiekłam ciasto, tym razem wersję francuską. Jest to bardzo prosty wypiek. Masa migdałowa jest tak pyszna, że tę odrobinę, która mi wypłynęła, wyjadłam z wielką chęcią. Zmniejszyłam nieco ilość
cukru, bo dla mnie pół szklanki to zbyt dużo i zamiast
rumu bo akurat nie miałam dałam
amaretto. Ciasto znika bardzo szybko.

InspiracjaSkładniki:375 g
ciasta francuskiego100 g
masła100 g mielonych
migdałów100 g
cukru (dałam 4 czubate łyżki)1
jajko2 łyżki
rumu lub
amarettojajko do smarowaniaZ ciasta wyciąć 2 jednakowe koła. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać zmielone
migdały i
alkohol i wszystko dokładnie wymieszać. Jeden krążek ciasta ułożyć na wysmarowanej blaszce. Na środku rozsmarować masę
migdałową, zostawiając ok. 2 cm marginesu. Brzegi posmarować rozmąconym
jajkiem i przykryć drugim krążkiem
ciasta francuskiego. Z resztek ciasta, które zostało wyciąć dowolne kształty, dekoracyjnie ozdobić i posmarować dokładnie pozostałym
jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ciasto ok. 25 minut aż wierzch będzie złocisty.Smacznego:)