Wykonanie
Być może nie wiedzieliście, ale we Francji z okazji Święta
Trzech Króli piecze się tradycyjne ciasto, składające się z
ciasta francuskiego z pyszną masą
migdałową... bomba kaloryczna, ale raz w roku można sobie pozwolić 😉 Tradycja we Francji nakazuje, że w
masie ukrywa się przed upieczeniem ziarko
fasoli. Osoba, która podczas jedzenia znajdzie
fasolę otrzymuje koronę!
Składniki:2 płaty
ciasta francuskiego130 g
masła150 g mielonych
migdałów (ja mieliłam sama)2
jajka1
żółtko135 g
cukruaromat migdałowydodatkowo:
żółtko do posmarowania, ziarko
fasoli (jeśli chcemy zrobić zabawę z koronę 🙂 )Poziom trudności 2 . 5/5
Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Migdały mielimy, jeśli nie są zmielone. Miksujemy dokładnie razem z miękkim
masłem,
cukrem i
aromatem migdałowym. Gdy powstanie puszysta masa dodajemy najpierw
żółtko i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym
jajku, cały czas ucierając.Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką.
Ciasto francuskie wykładamy na foremkę. Odcinamy wystające brzegi (pozostałe ciasto możemy wykorzystać np. na
ciasteczka francuskie :)).Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy równomiernie masę
migdałową, zostawiając wolne brzegi.(Teraz jest moment na włożenie ziarka
fasoli do masy ciasta, jeśli chcemy zrobić tradycyjną zabawę).Drugi płat
ciasta francuskiego dokrajamy do odpowiedniej wielkości (od foremki). Kładziemy delikatnie na masę i zalepiamy brzegi (od dołu do góry).Nożem tworzymy wzorek gwiazdy na cieście, uważając, żeby nie przeciąć ciasta. W środku robimy dziurkę.Ciasto pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.Smacznego!