Wykonanie
Ciasto francuskie z
migdałowym nadzieniem (nazywanym w krajach frankofońskich frangipane) jest tradycyjnym deserem w święto
Trzech Króli - w migdałowej
masie zapiekamy maleńką zabaweczkę (dawniej była to
fasolka), a kto znajdzie ją w swojej porcji, zostaje królem balu!Składniki:3
jajka120 g miękkiego
masła120 g
cukru pudru120 g mielonych
migdałówłyżka
rumu2 okrągłe placki
ciasta francuskiegoceramiczna maleńka figurka

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2
jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiej miski wkładamy bardzo miękkie
masło (trzeba je wyjąć ładnych parę godzin wcześniej), dodajemy
cukier puder i ucieramy na gładką masę. Dodajemy szczyptę
soli i mielone
migdały, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy
jajka i
rum i jeszcze raz mieszamy. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy jeden z krążków ciasta. Na cieście kładziemy krem
migdałowy, pozostawiając dokoła 2 centymetry wolnego ciasta. W krem wciskamy umytą figurkę (musi być ceramiczna, wytrzyma wówczas pieczenie w gorącym piecu). Wolny brzeg ciasta smarujemy
wodą. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta i dociskamy brzegi tak, by całkowicie zamknąć nadzienie - jeśli zrobimy to widelcem, brzeg będzie miał ładnie odciśnięty wzorek. Trzecie
jajko starannie rozbełtujemy widelcem. Pędzelkiem kuchennym smarujemy całą powierzchnię placka. Na środku robimy małą dziurkę, żeby mogła uchodzić gorąca para. Dobrze także jest czubkiem
ostrego noża narysować na cieście jakieś wzorki - spiralę, kratkę lub zaznaczenie na porcje, co jest o tyle praktyczne, że możemy wówczas być pewni, że nie ukroimy porcji w poprzek figurki... Wstawiamy ciasto do piekarnika na 35-45 minut, aż urośnie i będzie ciemnozłote. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce. Podajemy tego samego dnia, bo
ciasto francuskie najlepsze jest tuż po przestudzeniu. Kto znajdzie figurkę, zostaje królem balu lub przynajmniej wieczoru...