ßßß Cookit - przepis na Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
miód 500 gramów
margaryna 1 kostek
jajko 4 sztuk
mleko 0.5 szklanek
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
sól według uznania
powidła śliwkowe 2 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Zagotować margarynę z miodem i ostudzić.Do zimnej dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą, jajka, mleko, szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 tygodnie, by dojrzało, a piec co najmniej 4 dni przed podaniem.
Z ciasta upiec 3 jednakowej wielkości placki. Zimne placki przełożyć powidłami, przykryć i obciążyć deseczką. Następnego dnia oblać polewą. Piernik musi jeszcze leżakować 3-4 dni.
Uwagi:
powidła śliwkowe - 2 słoiczki, polewa czekoladowa lub kakaowa
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Komentarze:
Autor: janrut
Data: 2012-12-27
wypróbowałem pycha Polecam wszystkim smakoszom pierników.
Autor: apoco
Data: 2009-11-28
zamiast margaryny dodajcie smalec - o niebo lepsze casto
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3562/Piernik-dojrzewajacy