Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
miód 500 gramów
margaryna 1 kostek
jajko 4 sztuk
mleko 0.5 szklanek
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
sól według uznania
powidła śliwkowe 2 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Zagotować
margarynę z
miodem i ostudzić.Do zimnej dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i przyprawą,
jajka,
mleko, szczyptę
soli. Dobrze wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 tygodnie, by dojrzało, a piec co najmniej 4 dni przed podaniem.Z ciasta upiec 3 jednakowej wielkości placki. Zimne placki przełożyć powidłami, przykryć i obciążyć deseczką. Następnego dnia oblać polewą. Piernik musi jeszcze leżakować 3-4 dni.Uwagi:
powidła śliwkowe - 2 słoiczki,
polewa czekoladowa lub
kakaowaAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: janrutData: 2012-12-27wypróbowałem pycha Polecam wszystkim smakoszom pierników.Autor: apocoData: 2009-11-28zamiast
margaryny dodajcie
smalec - o niebo lepsze castoDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: