ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówmiód 500 gramówmargaryna 1 kostekjajko 4 sztukmleko 0.5 szklaneksoda oczyszczona 2 łyżek deserowychprzyprawa do piernika 1 sztuksól według uznaniapowidła śliwkowe 2 sztukpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Zagotować margarynę z miodem i ostudzić.Do zimnej dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą, jajka, mleko, szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 tygodnie, by dojrzało, a piec co najmniej 4 dni przed podaniem.Z ciasta upiec 3 jednakowej wielkości placki. Zimne placki przełożyć powidłami, przykryć i obciążyć deseczką. Następnego dnia oblać polewą. Piernik musi jeszcze leżakować 3-4 dni.Uwagi:powidła śliwkowe - 2 słoiczki, polewa czekoladowa lub kakaowaAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: janrutData: 2012-12-27wypróbowałem pycha Polecam wszystkim smakoszom pierników.Autor: apocoData: 2009-11-28zamiast margaryny dodajcie smalec - o niebo lepsze castoDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: