Wykonanie
Już drugi rok z
rzędu, udało Nam się spotkać z naszymi przyjaciółmi, na przed świąteczne pieczenie pierniczków. Stało się to już naszą tradycją. Musicie koniecznie wypróbować ze swoimi znajomymi!Co roku korzystamy z tego samego przepisu:pół
margarynypół szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąkijedna łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernika3 łyżeczki
kakao do wypiekówjedno
jajkoszczypta
soliłyżka
mioduWszystkie składniki zagniatamy na jedną gładką masę. Jeśli jest za sucha, dodajemy
miodu, jeśli się zbytnio klei dodajemy
mąki.
Ciasto najlepiej podzielić sobie na części i wałkować wedle uznania. Jedni wolą grube pierniczki, jedni chudsze.
Za pomocą foremek wykrawamy pierniczkowe kształty.
U kładamy je w niewielkich odstępach od siebie na papierze do pieczenia.
I wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w 200 °C.
Dajemy im ostygnąć i stwardnieć na blaszce,
potem można je przełożyć do puszki, lub zostawić na wierzchu.Smacznego! :)
Śledź Nas na: