Wykonanie
23 grudnia to chyba jeden z najbardziej pracowitych dni w kuchni. Od wielu lat moja rodzina stara się przygotować większość dań wcześniej, a tylko to co konieczne przygotowuje się ostatniego dnia. Kiedy u mnie na ogniu powoli dochodzi barszczyk czerwony na jutrzejszą uroczystą kolację, przestawiam przetestowany w tym roku przepis na piernik staropolski, który po raz pierwszy zagości w moim domu. Ciasto nastawiłam już prawie dwa miesiące temu, które leżakowało w chłodnym miejscu przez 4 tygodnie. Po upieczeniu piernik jest delikatny, puszysty i bardzo słodki, to kwintesencja udanych świąt! :) Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony (odrobinę zmodyfikowany), aczkolwiek jego oryginalna wersja znajduje się w książce :"W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole".Składniki:Ciasto:½ litra
miodu2 niepełne szklanki
cukru (u mnie 280g)250g
margaryny1kg + 1 szklanka
mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)3
jajka3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej½ szklanki
mleka (125ml)szczypta
soli3 opakowania
przyprawy do piernika1 szklanka posiekanych
orzechów½ szklanki
rodzynek)Przełożenie:450g
powideł śliwkowych100g
czekolady gorzkiej400g masy marcepanowej300g
dżemupolewa czekoladowaPrzygotowanie:
Miód,
margarynę i
cukier roztopić nad małym ogniem do połączenia się składników. Pozostawić do ostygnięcia.
Sodę rozpuścić w zimnym
mleku.
Mąkę połączyć z
mlekiem z
sodą, z masą
miodową i resztą składników z przepisu (
bakalie dodać na końcu). Ciasto zagnieść na jednolitą masę w dużej misce.Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 4 tygodnie w chłodne miejsce (może być lodówka, aczkolwiek ciasto może przejść zapachami z lodówki).Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części (po około 1kg ciasta) i każdą z części upiec w formie 24x35 w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczone blaty odłożyć na półkę pod suchą ściereczką na około 10 dni.
Konfiturę rozpuścić w rondlu wraz z
czekoladą. Odstawić na chwilę, a
potem posmarować pierwszy blat. Przykryć drugim blatem.
Dżem rozpuścić i posmarować nim drugi blat z wierzchu i trzeci blat od
spodu. Marcepan rozwałkować na prostokąt, położyć na
dżemie i przykryć trzecim blatem. Ciasto pokroić na trzy części w poprzek i polać
polewą czekoladową. Odstawić na dwa dni w chłodne miejsce.