ßßß Cookit - przepis na Ciasto na słodko

Ciasto na słodko

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1/2 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 2 sztuk
margaryna 3/4 kostek
smalec 1/3 kostek
jajka 6 sztuk
ser twaróg 1/2 kilogramów
śmietana kremówka 1 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
masa makowa 1 szklanek
Wykonanie:
Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, pokrojona margarynę , smalec oraz 4 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i wrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
MASA SEROWA:
Ser mielimy na jednolita masę, dodajemy 1 szklanke śmietany kremówki, budyń i dwa żółtka. Wszystko razem mieszamy.
Formę do ciasta(średnią) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Z zamrażalnika wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Wykrawamy foremką otwory( lub inne kształty), które wypełniamy na przemian masą makową. Na wierzchu smarujemy masą serową. Ubijamy pianę z białek. Kiedy będzie gotowa wsypujemy cukier waniliowy i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na masę serową. Druga część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy równomiernie po pianie.piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
Autor: dabskop
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10481/Ciasto-na-slodko