Wykonanie
ciasto kruche:kostka
margaryny2 czubate łyżki
smalcu1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy3 szklanki
mąki1/2 paczki
proszku do pieczenia1
jajkowszystkie składniki posiekać i wyrobić gładkie ciasto.1/3 ciasta zamrozić, resztę włożyć na 2 godz. do lodówkipozostałe ciasto rozłożyć na (wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą)średnio dużej blaszce i podpiec na złoty kolor.(uwaga, żeby nie spalić, trzeba pilnować bo piecze się krótko)
jabłka:3 kg
jabłek (szara reneta) umyć, obrać, pokroić na 8 części wyciąć gniazda nasienne.Na dno garnka nalać odrobinę
wody (ćwierć szklanki) włożyć
jabłka.posypać
cukrem (1/2 szklanki). Gotować bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
jabłka muszą byś rozgotowane, ale mogą być w kawałkach.Podpieczone ciasto posypać
bułką tartą (ok.2 mm.)Letnie
jabłka rozłożyć na cieście, posypać
cynamonem (nie za dużo), na to zetrzeć zamrożone ciasto, na tarce o dużych oczkach.Wstawić do nagrzanego do 250 st.C piekarnika i piec na złoty kolor.(Najlepiej piekarnik nastawić na wierzch).Najlepiej robić
jabłka 2 dni wcześniej, ciasto poprzedniego dnia, żeby było dobrze schlodIne.Podawac na cieplo najlepiej z
lodami kokosowymi :)

