ßßß Cookit - przepis na Zupa pavese

Zupa pavese

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kości wołowe 500 gramów
mięso wołowe 400 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
seler naciowy łodyga 2 sztuk
goździk 5 sztuk
cebula 2 sztuk
woda 1.5 litrów
masło 60 gramów
chleb pszenny 4 sztuk
parmezan starty 130 gramów
jajko 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso i kości włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu, zdejmując z powierzchni ścięte białko w formie piany.
W połówki cebuli wkłuć goździki dać do garnka razem z selerem naciowym, ziarnami pieprzu i włoszczyzną. Gotować na małym ogniu około 3 godzin.
Po tym wyciągnąć mięso i gotować jeszcze przez godzinę.
Rosół przecedzić i odstawić do przestygnięcia, na całą noc wstawić do lodówki , rano ściągnąć z wywaru płaty tłuszcz, ponownie zagotować.
Przed samym podaniem, rozgrzać na patelni masło, obsmażyć na złoto chleb z obu stron, umieścić w miseczkach do zupy, posypać parmezanem, na chlebek rozbić jajko (Żółtko powinno być w całości)posypać sola i pieprzem. Natychmiast podawać.
Uwagi:
Bulion wołowy z jajkiem
Jajka można troszkę ściąć przed włożeniem do miseczek.
Bulion wołowy należy samodzielnie ugotować najlepiej dzień wcześniej, gdyż najlepiej później można ściągnąć tłuszcz.
cebule w połówkach, pszenny chleb - 4 kawałki
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3534/Zupa-pavese