Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokości wołowe 500 gramów
mięso wołowe 400 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
seler naciowy łodyga 2 sztuk
goździk 5 sztuk
cebula 2 sztuk
woda 1.5 litrów
masło 60 gramów
chleb pszenny 4 sztuk
parmezan starty 130 gramów
jajko 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso i kości włożyć do dużego garnka, zalać
wodą i gotować na małym ogniu, zdejmując z powierzchni ścięte
białko w formie piany.W połówki
cebuli wkłuć
goździki dać do garnka razem z
selerem naciowym, ziarnami
pieprzu i
włoszczyzną. Gotować na małym ogniu około 3 godzin.Po tym wyciągnąć
mięso i gotować jeszcze przez godzinę.Rosół przecedzić i odstawić do przestygnięcia, na całą noc wstawić do lodówki , rano ściągnąć z
wywaru płaty tłuszcz, ponownie zagotować.Przed samym podaniem, rozgrzać na patelni
masło, obsmażyć na złoto
chleb z obu stron, umieścić w miseczkach do zupy, posypać
parmezanem, na chlebek rozbić
jajko (
Żółtko powinno być w całości)posypać
sola i
pieprzem. Natychmiast podawać.Uwagi:
Bulion wołowy z
jajkiemJajka można troszkę ściąć przed włożeniem do miseczek.
Bulion wołowy należy samodzielnie ugotować najlepiej dzień wcześniej, gdyż najlepiej później można ściągnąć tłuszcz.
cebule w połówkach,
pszenny chleb - 4 kawałkiAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: