Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier puder 1 szklanek
miód 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
amoniak 1 łyżek deserowych
masło 100 gramówskórka
pomarańczy otarta 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździk zmielony 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 łyżek deserowych
margaryna według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać.
Miód stopić, wymieszać z
mąką i przyprawić, dodać
masło, ostudzić. Przygotowaną masę wymieszać z
jajkami i
cukrem pudrem. Dodać proszek spulchniający rozpuszczony w wodzie. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić ręką, zagniatając tak, jak ciasto na
makaron. Gdy ciasto będzie zbyt suche , dodać tyle
śmietany aby ciasto miało konsystencję ciasta
makaronowego. Wałkować placki o grubości 5 mm. Wykrajać foremkami różne kształty. Wykładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Lekko zrumienić w nagrzanym piekarniku. Ostudzone pierniczki przechowywać w słoiku lub puszkach szczelnie zamykanych. Po upieczeniu można je polukrować.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: ank12Data: 2010-12-04dobre to?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: