Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pomarańcze 1 sztuk
miód 500 gramów
masło 200 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
doździki mielone 0,5 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
mąka 500 gramów
mąka kukurydziana 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
miód 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowychWykonanie:
Miód zmiksować z połową soku wyciśniętego z
pomarańczy, z
masłem i przyprawami. Miksując, wbijając po
żółtku. Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, a na końcu delikatnie, łyżką, połączyć z piana ubita na sztywno z
białek. Przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Polewa: 4 łyżki
miodu stopić w rondelku i lekko zbrązowić. Dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym
sokiem z
pomarańczy. Chwilę ucierać tak, by uzyskać jednolita emulsję. Zdjąć z ognia.Przygotowaną polewą polać ciasto i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: