Wykonanie
Jednym z nieodzownych elementów z jakimi kojarzą się nam święta to pierniczki. Od tych klasycznych cienkich i kruchych, które przybierają najrozmaitsze kształty, przez nadziewane powidłami, mięciutkie i oblane
czekoladą, czyli alpejskie. Jednak poza tymi powszechnie pieczonymi w naszych domach, warto czasem zajrzeć za kulinarną granicę naszych bliższych czy dalszych sąsiadów. Tam właśnie znajdziemy jeszcze ciekawsze smakołyki świąteczne. Popularne w Niemczech lebkuchen czy urocze
ciasteczka w kształcie gwiazdek zwane zimtsterne. Tym razem przyszedł czas na duński przysmak bożonarodzeniowy, czyli przepyszne pierniczki z dodatkiem
płatków migdałowych, które serdecznie Wam polecam :)Przepis od: F ilozofia Smakuskładniki (30 sztuk):250 g
mąki125 g
masła60 g płynnego
miodu125 g
brązowego cukru50 g
płatków migdałowych1 1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2
pomarańczy1 1/2 łyżeczki
kardamonu1 1/2 łyżeczki
cynamonuMiód,
cukier,
masło, skórkę z
pomarańczy oraz
przyprawy umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić.
Mąkę przesiać do miski razem z
proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodać
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia oraz pokruszone w dłoniach
płatki migdałów. Całość wymieszać dokładnie łyżką a następnie zagnieść w dłoni. Ciasto podzielić na dwie równe części i z każdej wykonać walec o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli masa będzie zbyt luźna do formowania, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Każdą z roladek zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godz. aż stwardnieją. Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić nożem na grube plasterki. Surowe
ciastka układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 º C. Kiedy pierniczki odmarzną wstawić je do pieca i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu będą miękkie, a później stwardnieją.Smacznego! :)