ßßß Cookit - przepis na brunkager, pierniczki z Danii

brunkager, pierniczki z Danii

nazwa

Wykonanie

Jednym z nieodzownych elementów z jakimi kojarzą się nam święta to pierniczki. Od tych klasycznych cienkich i kruchych, które przybierają najrozmaitsze kształty, przez nadziewane powidłami, mięciutkie i oblane czekoladą, czyli alpejskie. Jednak poza tymi powszechnie pieczonymi w naszych domach, warto czasem zajrzeć za kulinarną granicę naszych bliższych czy dalszych sąsiadów. Tam właśnie znajdziemy jeszcze ciekawsze smakołyki świąteczne. Popularne w Niemczech lebkuchen czy urocze ciasteczka w kształcie gwiazdek zwane zimtsterne. Tym razem przyszedł czas na duński przysmak bożonarodzeniowy, czyli przepyszne pierniczki z dodatkiem płatków migdałowych, które serdecznie Wam polecam :)
Przepis od: F ilozofia Smaku
składniki (30 sztuk):
250 g mąki
125 g masła
60 g płynnego miodu
125 g brązowego cukru
50 g płatków migdałowych
1 1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 pomarańczy
1 1/2 łyżeczki kardamonu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
Miód, cukier, masło, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone w dłoniach płatki migdałów. Całość wymieszać dokładnie łyżką a następnie zagnieść w dłoni. Ciasto podzielić na dwie równe części i z każdej wykonać walec o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli masa będzie zbyt luźna do formowania, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Każdą z roladek zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godz. aż stwardnieją. Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić nożem na grube plasterki. Surowe ciastka układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 º C. Kiedy pierniczki odmarzną wstawić je do pieca i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu będą miękkie, a później stwardnieją.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/12/brunkager-pierniczki-z-danii.html