Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
olej według uznania
sól 1 łyżek deserowych
drożdże 2 dekagramów
skórka z cytryny 1 sztuk
syrop daktylowy według uznaniaprzecier z dyni 1 szklanekWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodając łyżeczkę
miodu i tyle
mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczony zimny
miód,
sól,
jajko i na końcu rozpuszczone, zimne
masło. Wyrabiać, dodając również skórkę otartą ze sparzonej
cytryny oraz namoczone
rodzynki. Konsystencję ciasta regulować, dodając odpowiednią ilość przecieru z dyni. Ciasto ma być luźne i miękkie. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie jeszcze raz wyrobić. Ułożyć na wysmarowaną
olejem blachę. Piec, kiedy znowu wyrośnie, około 50-60 minut.Uwagi:Przecieru z dyni: 20 dag dyni pokrojonej w kostkę zalać niewielką ilością
wody i gotować, aż będzie miękka. ZmiksowaćCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: