ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z dynią

Ciasto drożdżowe z dynią

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
olej według uznania
sól 1 łyżek deserowych
drożdże 2 dekagramów
skórka z cytryny 1 sztuk
syrop daktylowy według uznania
przecier z dyni 1 szklanek
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając łyżeczkę miodu i tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczony zimny miód, sól, jajko i na końcu rozpuszczone, zimne masło. Wyrabiać, dodając również skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz namoczone rodzynki. Konsystencję ciasta regulować, dodając odpowiednią ilość przecieru z dyni. Ciasto ma być luźne i miękkie. Pozostawić do wyrośnięcia, a następnie jeszcze raz wyrobić. Ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Piec, kiedy znowu wyrośnie, około 50-60 minut.
Uwagi:
Przecieru z dyni: 20 dag dyni pokrojonej w kostkę zalać niewielką ilością wody i gotować, aż będzie miękka. Zmiksować
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/222/Ciasto-drozdzowe-z-dynia