ßßß Cookit - przepis na KAWOWE MUFFINY DROŻDŻOWE

KAWOWE MUFFINY DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

Kawowe drożdżowe babeczki* z mąki amarantusowej podane z domowym jogurtem wiśniowym, cukrem pudrem trzcinowym i kiwi
* przygotowane w wypiekaczu do muffinek
/przepis autorski/
/1 porcja/
40 g mąki z amarantusa
30 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
ok. 8 g drożdży świeżych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
małe jajko
ok. 40-50 ml mleka sojowego (może być krowie, kozie lub inne)
Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Odstawić na min. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie przelać ciasto do nagrzanego opiekacza i piec ok. 15 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowy jogurt wiśniowy i kiwi).
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/04/528-kawowe-babeczki.html