ßßß Cookit - przepis na Gołębie nadziewane

Gołębie nadziewane

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
gołąb 4 sztuk
tłuszcz 3 dekagramów
śmietana 1 szklanek
natka pietruszki według uznania
serwatka 2 litrów
kajzerka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mleko 0.75 szklanek
jajko 2 sztuk
jagody czarne 0.5 szklanek
sól według uznania
cukier według uznania
Wykonanie:
Sprawione gołębie (bez przecinania podbrzusza, wnętrzności wyjąć przez otwór w podgardlu) namoczyć na kilka godzin w serwatce. Potem wyjąć, osuszyć w ściereczce, natrzeć solą. Przygotować nadzienie(czerstwe kajzerki, masło, mleko, jaja, suszone czarne jagody, sól i cukier), zmiksować namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wymieszać z surowymi żółtkami, masłem, solą. Z białek ubić sztywną pianę i razem z jagodami wymieszać ostrożnie lecz dokładnie z nadzieniem. Wypełnić nim gołębie, zaszyć lub spiąć otwory, obrumienić tuszki w szybkowarze na tłuszczu i polać śmietaną. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwagi:
Kajzerka czerstwa, suszone czarne jagody lub rodzynki
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1494/Golebie-nadziewane