ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegokapusta 1 sztukryż 1 kilogramówmięso mielone 1 kilogramówvegeta według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniacebula 2 sztuksmalec 0.5 kostekliście laurowe 5 sztukWykonanie:Ostrym, szpiczastym nożem wyciąć z kapusty głąb, tak aby nie uszkodzić liści kapusty. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty (musi być cała w wodzie). Przykryć pokrywką i pozostawić, aby liście się zaparzyły. Młoda kapusta parzy się szybko, natomiast stara musi zaparzać się dość długo. Stopniowo wyciągać listki te, które już poodchodziły od główki. Z ostygniętych liści powycinać zgrubienia.Przygotowanie farszu:do dużego garnka powoli wsypywać ryż, przebierając z nieczystości. Ryż kilka krotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na pół miękko ( ma być dobrze zaparzony lecz nie ugotowany). Do sypkiego, pół miękkiego ryżu dodać mięso mielone i podsmażoną na smalcu, oczyszczoną i drobno, pokrojoną cebulę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, doprawiając przyprawą jarzynową, pieprzem i solą. Farsz łyżką nakładać do przygotowanych liści i zawijać zgrabne gołąbki.Do dość dużego garnka włożyć specjalną podstawkę do gotowania gołąbków, wlać wody do wysokości podstawki. Tymi największymi liśćmi z kapusty wyścielić podstawkę, a na nich układać gołąbki. Każdą warstwę gołąbków posolić i pomiędzy gołąbkami powkładać kilka listków laurowych. Gołąbki układać tak, aby na górze były te najmniejsze. Ostatnią warstwę przykryć pozostałymi listkami. gotować pod przykrywką, na małym ogniu, do miękkości kapusty. Gołąbki z młodej kapusty gotują się szybciej (ok. 1 - 1,5 godz.), natomiast ze starej dłużej(ok. 3 godzin).Uwagi:duża kapusta - najlepiej młoda, mięso mielone wieprzowo-wołowe,Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaKomentarze:Autor: jacek2Data: 2012-02-04Miesa MUSI byc wiecej niz ryzu !!! Ja przyzadzam 1 czesc ryzu na 3 czesci miesa ...Autor: monikaData: 2011-06-19wlasnie zrobilam golabki wyszly przepyszne ;)Autor: rozaData: 2010-10-05przepyszne dziekiAutor: LociaData: 2010-06-23ja dodaje jeszcze konserwę i przecier pomidorowy mieszam to z farszem i wychodzi przepyszne wszyscy się zajadają ... ;]Autor: DarisData: 2010-06-03super przepis dziekiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: