ßßß Cookit - przepis na Ryba w winie z jabłkami

Ryba w winie z jabłkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet rybny 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
jabłko 6 sztuk
cytryna 1 sztuk
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
zielenina według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać solą i pieprzem z obu stron. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z owocu sok. Obficie polać nim filety. Na chwilę odstawić do lodówki. Cebule i jabłka pokroić w jednakowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć jabłka i cebulę i lekko poddusić. Wlać wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone jabłka z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Doprawić solą i pieprzem, posypać skórką z cytryny, na wierzchu ułożyć filety rybne. Przykryć naczynie i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem wyłożyć danie na duży półmisek, polać sosem z duszenia na patelni i posypać zieleniną.
Uwagi:
1 kg filetów rybnych (okoń, sandacz, sum)
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: ...
Data: 2009-12-03
zrobiłem dokładnie wg przepisu - syfiate to jest :/
Autor: Aśka
Data: 2009-02-20
Zamiast białego wina użyłam czerwonego i wyszło pyszne ^^
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2011/Ryba-w-winie-z-jablkami