Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
filet rybny 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
jabłko 6 sztuk
cytryna 1 sztuk
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
zielenina według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać
solą i
pieprzem z obu stron. Na drobnej tarce zetrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć z
owocu sok. Obficie polać nim filety. Na chwilę odstawić do lodówki.
Cebule i
jabłka pokroić w jednakowe kawałki. Na patelni rozgrzać
olej, przełożyć
jabłka i
cebulę i lekko poddusić. Wlać
wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone
jabłka z
cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
olejem. Doprawić
solą i
pieprzem, posypać
skórką z cytryny, na wierzchu ułożyć
filety rybne. Przykryć naczynie i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem wyłożyć danie na duży półmisek, polać sosem z duszenia na patelni i posypać
zieleniną.Uwagi:1 kg
filetów rybnych (
okoń,
sandacz,
sum)Potrawy z RybKomentarze:Autor: ...Data: 2009-12-03zrobiłem dokładnie wg przepisu - syfiate to jest :/Autor: AśkaData: 2009-02-20Zamiast
białego wina użyłam czerwonego i wyszło pyszne ^^Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: