ßßß Cookit - przepis na Pakowaniec z bakaliami

Pakowaniec z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 70 gramów
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 5 sztuk
masło 1 kostek
rodzynki 100 gramów
figi 100 gramów
morele 100 gramów
daktyle 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 50 gramów
skórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki, odstawić na 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, dodając pod koniec roztopione masło. Odstawić na 35 minut.
Bakalie umyć i pokroić na paseczki. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na prostokąt i obsypać bakaliami oraz namoczonymi i osączonymi rodzynkami, i posiekanymi kandyzowanymi skórkami cytrusowymi. Ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4647/Pakowaniec-z-bakaliami