ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 70 gramówcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówmleko 1 szklanekżółtka 5 sztukmasło 1 kostekrodzynki 100 gramówfigi 100 gramówmorele 100 gramówdaktyle 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramówskórka cytrynowa kandyzowana 50 gramówskórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowychWykonanie:Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki, odstawić na 20 minut.Pozostałą mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, dodając pod koniec roztopione masło. Odstawić na 35 minut.Bakalie umyć i pokroić na paseczki. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na prostokąt i obsypać bakaliami oraz namoczonymi i osączonymi rodzynkami, i posiekanymi kandyzowanymi skórkami cytrusowymi. Ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec 50 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: