Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 20 dekagramów
cukier puder 10 dekagramów
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 5 łyżek stołowych
białka 6 sztuk
cukier 20 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztukposiekane
orzechy 1 łyżek stołowychWykonanie:Dobrze schłodzony tłuszcz posiekać na stolnicy z
mąką, dodać
sól do smaku ,
cukier puder, rozbite i dobrze rozmieszane
jajko, nożem wymieszać wszystkie składniki, a rekami tylko ciasto zlepić.Rozwałkować w kształcie blachy, przenieść na blachę na wałku.Wstawić do upieczenia, do bardzo gorącego piekarnika , wyjąć z pieca jasno zlociste.Posmarować ciasto
marmoladą .Z
białek ubić sztywną pianę.Do ubitej piany dodać
cukier i jeszcze ubijać.Rozsmarować pianę na placek, posypać drobno posiekanymi
orzechami lub grubym
cukrem , wstawić do letniego pieca, aby pianka wyschła.Stopień wysuszenia pianki sprawdzic patyczkiem.Ciasto krajać na kwadraty lub paski
ostrym nożem -piłą.Autor: amuletZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: