ßßß Cookit - przepis na Ciastka krajane z pianką

Ciastka krajane z pianką

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 20 dekagramów
cukier puder 10 dekagramów
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 5 łyżek stołowych
białka 6 sztuk
cukier 20 dekagramów
cukier waniliowy 1 sztuk
posiekane orzechy 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Dobrze schłodzony tłuszcz posiekać na stolnicy z mąką, dodać sól do smaku , cukier puder, rozbite i dobrze rozmieszane jajko, nożem wymieszać wszystkie składniki, a rekami tylko ciasto zlepić.Rozwałkować w kształcie blachy, przenieść na blachę na wałku.Wstawić do upieczenia, do bardzo gorącego piekarnika , wyjąć z pieca jasno zlociste.Posmarować ciasto marmoladą .Z białek ubić sztywną pianę.Do ubitej piany dodać cukier i jeszcze ubijać.Rozsmarować pianę na placek, posypać drobno posiekanymi orzechami lub grubym cukrem , wstawić do letniego pieca, aby pianka wyschła.Stopień wysuszenia pianki sprawdzic patyczkiem.Ciasto krajać na kwadraty lub paski ostrym nożem -piłą.
Autor: amulet
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5711/Ciastka-krajane-z-pianka