ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegooliwa 5 łyżek stołowychcebula 1 sztukziemniaki młode 350 gramówboczek wędzony 5 plastryjajka 6 sztukser cheddar 85 gramówmajeranek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki i cebule pokroić na cienkie plasterki, boczek na paski, a ser zetrzeć na tarce.Roztrzepane jajka doprawić solą oraz pieprzem, dodać ser i wymieszać. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić cebule oraz ziemniaki i smażyć 10 minut, mieszając. Powinny być miękkie, ale nie brązowe. Dodać boczek i smażyć jeszcze 5 minut. Łyżka cedzakową przełożyć boczek, ziemniaki i cebule do naczynia z jajkami, wymieszać.Podgrzać pozostawiony na patelni tłuszcz i wlać mieszankę z powrotem na patelnię. Smażyć na średnim ogniu 8 minut, nie mieszać. Delikatnie sprawdzić płaską łyżką, czy tortilla ścięła się pod spodem. Jeśli nie, to smażyć jeszcze 2-3 minuty.Odwrócić tortillę na drugą stronę: najlepiej jest położyć talerz na patelnię i jednym ruchem odwrócić ją, następnie przełożyć placek z powrotem na patelnie(zsunąć z talerza) i smażyć jeszcze 5 minut.Wystudzony placek pokroić na kawałki i zapakować na piknik. (Można też podawać na ciepło.)Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: