Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
oliwa 5 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
ziemniaki młode 350 gramów
boczek wędzony 5 plastry
jajka 6 sztuk
ser cheddar 85 gramów
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki i
cebule pokroić na cienkie plasterki,
boczek na paski, a
ser zetrzeć na tarce.Roztrzepane
jajka doprawić
solą oraz
pieprzem, dodać
ser i wymieszać. Na rozgrzaną na patelni
oliwę wrzucić
cebule oraz
ziemniaki i smażyć 10 minut, mieszając. Powinny być miękkie, ale nie brązowe. Dodać
boczek i smażyć jeszcze 5 minut. Łyżka cedzakową przełożyć
boczek,
ziemniaki i
cebule do naczynia z
jajkami, wymieszać.Podgrzać pozostawiony na patelni tłuszcz i wlać mieszankę z powrotem na patelnię. Smażyć na średnim ogniu 8 minut, nie mieszać. Delikatnie sprawdzić płaską łyżką, czy tortilla ścięła się pod
spodem. Jeśli nie, to smażyć jeszcze 2-3 minuty.Odwrócić tortillę na drugą stronę: najlepiej jest położyć talerz na patelnię i jednym ruchem odwrócić ją, następnie przełożyć placek z powrotem na patelnie(zsunąć z talerza) i smażyć jeszcze 5 minut.Wystudzony placek pokroić na kawałki i zapakować na piknik. (Można też podawać na ciepło.)Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: