ßßß Cookit - przepis na Rolada z mielonego mięsa

Rolada z mielonego mięsa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone 600 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
liście botwinki 20 sztuk
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mielone mięso cielęce lub z indyka wymieszać z bułką tartą i jednym jajkiem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Oczyszczone liście botwinki lub szpinaku z blanszować na parze w garnku, po czym zahartować w lodowatej wodzie i ściąć grube nerwy. Na płaskiej powierzchni ułożyć folie spożywczą, a na niej liście, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły jednolitą płaszczyznę, trochę większą niż kartka A4. Na 1/3 powierzchni liści rozsmarować mięso na grubość 5 mm, mierząc od dolnej krawędzi liści. Pozostałą powierzchnię liści posmarować roztrzepanym drugim jajkiem, aby się łatwiej skleiła. Za pomocą folii zwinąć roladę i ułożyć w brytfance posmarowanej oliwą. Przykryć i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosem ze zmiksowanego tuńczyka.
Uwagi:
Sos z tuńczyka (puszka tuńczyka, 2 filety anchois, garstka kaparów, doprawione sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11525/Rolada-z-mielonego-miesa