Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone 600 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztukliście
botwinki 20 sztuk
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Mielone mięso cielęce lub z
indyka wymieszać z
bułką tartą i jednym
jajkiem. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Oczyszczone liście
botwinki lub
szpinaku z blanszować na parze w garnku, po czym zahartować w lodowatej wodzie i ściąć grube nerwy. Na płaskiej powierzchni ułożyć folie spożywczą, a na niej liście, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły jednolitą płaszczyznę, trochę większą niż kartka A4. Na 1/3 powierzchni liści rozsmarować
mięso na grubość 5 mm, mierząc od dolnej krawędzi liści. Pozostałą powierzchnię liści posmarować roztrzepanym drugim
jajkiem, aby się łatwiej skleiła. Za pomocą folii zwinąć roladę i ułożyć w brytfance posmarowanej
oliwą. Przykryć i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosem ze zmiksowanego
tuńczyka.Uwagi:Sos z
tuńczyka (puszka
tuńczyka, 2 filety
anchois, garstka
kaparów, doprawione
sokiem z cytryny,
solą oraz
pieprzem).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: