Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mak 300 gramów
jajko 5 sztuk
cukier 1.5 szklanek
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olejek arakowy według uznania
orzechy włoskie 200 gramów
mleko 1 szklanek
masło 1 sztuk
cukier puder 200 gramówWykonanie:Masa makowa:
mak sparzyć i przekręcić trzykrotnie przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości, dodać przekręcony
mak,zapach i ubitą na sztywno pianę z
białek. Wszystko delikatnie połączyć i wylać na dużą tortownicę,wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka ubić z
cukrami na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć (łyżką). Wlać na
mak i piec razem na złoty kolor ok.30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, wyłożyć z formy
makiem do góry.Masa orzechowa:
mleko zagotować, dodać
orzechy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Masło ucierać z
cukrem pudrem dodając po łyżce
orzechy. Gotową masę wyłożyć na
mak i posypać posiekanymi
orzechami.Uwagi:Do potrawy używamy
orzechów włoskich zmielonych.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: