ßßß Cookit - przepis na Makowy przekładaniec

Makowy przekładaniec

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 300 gramów
jajko 5 sztuk
cukier 1.5 szklanek
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
olejek arakowy według uznania
orzechy włoskie 200 gramów
mleko 1 szklanek
masło 1 sztuk
cukier puder 200 gramów
Wykonanie:
Masa makowa: mak sparzyć i przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przekręcony mak,zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie połączyć i wylać na dużą tortownicę,
wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić z cukrami na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć (łyżką). Wlać na mak i piec razem na złoty kolor ok.30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu, wyłożyć z formy makiem do góry.
Masa orzechowa: mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło ucierać z cukrem pudrem dodając po łyżce orzechy. Gotową masę wyłożyć na mak i posypać posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Do potrawy używamy orzechów włoskich zmielonych.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3371/Makowy-przekladaniec