ßßß Cookit - przepis na Kutia ze śmietanką

Kutia ze śmietanką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pszenica (bez łusek)1 szklanek
mak 1 szklanek
rodzynki 1 szklanek
rum 1 szklanek
orzechy mieszane i migdały 1 szklanek
inne dowolne bakalie według uznania
miód płynny 0,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
słodka smietanka według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną pszenicę zalać zimną wodą i odstawić na noc, żeby namiękła. Mak zalać wrzącą wodą i również odstawić na kilka godzin. Następnego dnia ugotować pszenicę na małym ogniu do miękkości (wziąć sporo wody, bo inaczej pszenica się przypali), dobrze osączyć i ostudzić. Osączyć także mak i przepuścić go 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Rodzynki zalać rumem i odstawić na 20 minut, osączyć. Orzechy i migdały krótko podprażyć w piekarniku i posiekać. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, czubkiem noża wydrążyć ziarenka ze środka. Dobrze wymieszać mak, pszenicę, miód, osączone rodzynki, orzechy i migdały, przyprawić do smaku wanilią. Można dodać także inne ulubione bakalie. Miskę z masą przykryć i wstawić do lodówki. Podawać zawsze dobrze schłodzoną. najlepiej smakuje polana zimną słodką śmietanką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5288/Kutia-ze-smietanka