Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopszenica (bez łusek)1 szklanek
mak 1 szklanek
rodzynki 1 szklanek
rum 1 szklanek
orzechy mieszane i
migdały 1 szklanekinne dowolne
bakalie według uznania
miód płynny 0,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuksłodka
smietanka według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną pszenicę zalać zimną
wodą i odstawić na noc, żeby namiękła.
Mak zalać wrzącą
wodą i również odstawić na kilka godzin. Następnego dnia ugotować pszenicę na małym ogniu do miękkości (wziąć sporo
wody, bo inaczej pszenica się przypali), dobrze osączyć i ostudzić. Osączyć także
mak i przepuścić go 3
razy przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Rodzynki zalać
rumem i odstawić na 20 minut, osączyć.
Orzechy i
migdały krótko podprażyć w piekarniku i posiekać. Rozciąć
laskę wanilii wzdłuż, czubkiem noża wydrążyć ziarenka ze środka. Dobrze wymieszać
mak, pszenicę,
miód, osączone
rodzynki,
orzechy i
migdały, przyprawić do smaku
wanilią. Można dodać także inne ulubione
bakalie. Miskę z masą przykryć i wstawić do lodówki. Podawać zawsze dobrze schłodzoną. najlepiej smakuje polana zimną słodką
śmietanką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: