ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopszenica (bez łusek)1 szklanekmak 1 szklanekrodzynki 1 szklanekrum 1 szklanekorzechy mieszane i migdały 1 szklanekinne dowolne bakalie według uznaniamiód płynny 0,5 szklaneklaska wanilii 1 sztuksłodka smietanka według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną pszenicę zalać zimną wodą i odstawić na noc, żeby namiękła. Mak zalać wrzącą wodą i również odstawić na kilka godzin. Następnego dnia ugotować pszenicę na małym ogniu do miękkości (wziąć sporo wody, bo inaczej pszenica się przypali), dobrze osączyć i ostudzić. Osączyć także mak i przepuścić go 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Rodzynki zalać rumem i odstawić na 20 minut, osączyć. Orzechy i migdały krótko podprażyć w piekarniku i posiekać. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, czubkiem noża wydrążyć ziarenka ze środka. Dobrze wymieszać mak, pszenicę, miód, osączone rodzynki, orzechy i migdały, przyprawić do smaku wanilią. Można dodać także inne ulubione bakalie. Miskę z masą przykryć i wstawić do lodówki. Podawać zawsze dobrze schłodzoną. najlepiej smakuje polana zimną słodką śmietanką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: