ßßß
0,5 szklanki maku0,5 szklanki miodu60 gramów cukruewentualnie zmielone bakalie, takie jak migdały lub orzechyMak przepłukać, sparzyć sporą ilością wrzątku (około 2 litrów), dobrze odsączyć.Miód wlać do rondla, następnie wsypać do niego cukier, gotować ciągle mieszając (na maleńkim ogniu) przez około 4 minuty. Potem do miodu z cukrem wsypać mak i smażyć wszystko przez około 8 minut. Zdjąć z gazu.Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm, wysmarować dobrze tłuszczem (użyłam oleju), na dno wylać gorącą masę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką, wygładzić powierzchnię.Odstawić w chłodne miejsce do stężenia (dałam na balkon).Kiedy masa całkiem stężeje, nożem lub ostro zakończoną szpatułką podważyć taflę i przełożyć ją na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Pokroić ostrym nożem na kawałki.