Wykonanie
Składniki1 szklanka ziaren pszenicy1 szklanka
maku1/2 szklanki
cukru pudru (lub do smaku)3 łyżki
likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu
migdałowego4 łyżki
miodu5 dag
rodzynek5 dag
migdałów1/2 szklanki słodkiej
śmietankiPrzygotowaniePszenicę wypłukać, zalać na noc wrzącą
wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą
wodę i gotować do miękkości (3 - 4 godziny)*. Znów odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym
miodem oraz z
cukrem pudrem i
likierem Amaretto lub ekstraktem
migdałowym. Dodać posiekane
bakalie. Wymieszać ze
śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.Wskazówki* Należy sprawdzić z jakiego źródła pochodzi pszenica, jeśli ze sklepu, to być może była już wcześniej zmiękczana i nie potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania. Pszenica ze wsi lub z młyna będzie się dłużej gotowała.W błyskawicznej wersji kutii, ugotowane ziarno można wymieszać z masą
makową i
śmietanką.