ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmąka 5 łyżek stołowychjajka 2 sztukkajzerka 3,5 sztukczosnek 1 ząbkimasło 1 łyżek stołowychnatka pietruszki 1 pęczekolej 1 łyżek stołowychpieprz czerwony maryn. 1 łyżek deserowychsól według uznaniaWykonanie:Bułki pokroić w małą kostkę, a oczyszczony czosnek drobno posiekać i razem podsmażyc na rozgrzanym na patelni oleju. Zdjąć i wymieszać z posiekana natka oraz szczypta soli.Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i odstawić na 30 minut. Zlać z wierzchu płyn, a osad dodać do ziemniaków. Dodać makę oraz jajka i dobrze wyrobić. Z ciasta uformować wałek, pokroić na grube plastry, z każdego uformować placuszek, włożyć po kilka grzanek i dokładnie zlepić. Do osolonego wrzątku wrzucać pyzy i gotować ok. 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Osączone posypać marynowanym pieprzem czerwonym lekko podsmażonym na maśle.Uwagi:Pyzy z grzankami można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Można je też faszerować grzybami lub boczkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: