ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 5 sztukmasło 1 łyżek stołowychjajka 1 sztukmąka 3 łyżek stołowychsól według uznaniapowidła 3 łyżek stołowycholej 0,5 szklanekcukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać i wystudzić. Zmielić i wymieszać z mąką, jajkiem oraz masłem, lekko posolić i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować wałek i pokroić na plastry, a na środku każdego kawałka zrobić wgłębienie i włożyć w nie odrobinę powideł. Ciasto zlepić, formując spłaszczoną kulkę. Smażyć na oleju, na jasno złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: